Hemnet: scener ur ett äktenskap

By Filip Salomonsson; published on February 03, 2008. Tags: hemnet

Hemnet är ett samarbete mellan Sveriges mäklare och två stora tidningar. Så här skriver de själva:

Varje månad besöker omkring en miljon människor Hemnet för att leta ny bostad, följa prisutveckling och utbud. På Hemnet visas cirka 800 000 bostadsbeskrivningar per dygn.

Känn på det en stund. En miljon människor som någorlunda aktivt söker efter något att köpa, oftast för miljonbelopp.

Med såna förutsättningar kunde man tro att man som bostadssökande skulle formligen överösas med kärlek när man tittar förbi, men när man kommer till Hemnet är det något helt annat än kärlek man möts av.

Som av en händelse spanar jag lite efter en lägenhet. En tvåa i Uppsala vore trevligt. Vi kollar.

Nämenhej, älskling. Okej, jag väljer Uppsala län och Uppsala kommun. Något område vill jag inte ange, så mina ögon dras direkt till knappen "Sök bostad". Det är ju exakt vad jag vill göra! Jag klickar!

Jaha, kära du, det var två delar kvar? Okej. Jag har inte så specifika krav, så jag väljer bara ett maxpris i listan.

Jag vet inte riktigt vad "Övrigt" kan vara för boendeform, men jag tror inte det är något för mig. En bostadsrätt är det jag söker. Men vad vill de att jag ska skriva i textfältet där intill? Jag klickar lite osäkert i den och märker att det är en kryssruta, som de har lyckats få att inte se ut som en kryssruta, genom att ändra dess storlek. Tack. Nästa.

Visningsalternativ? Visningsdatum? Hej, hallå, vänta. Det här förhållandet går för fort fram! Jag är inte redo för någon visning!

Jag inser efter ett ögonblick att "visningsalternativ" trots allt inte syftar på lägenhetsvisning, utan på hur sökresultaten ska visas. Puh. Snacka om begreppsförvirring.

Nåväl, jag börjar vara lite trött på formulär och sugen på resultat, så jag struntar i resten, klickar på "Visa lista" och håller tummarna. Hårt.

Yes! Till slut får jag min efterlängtade lista. Visserligen i form av en hemsk tabell med många brister, men det kan vi ta en annan dag.

Tyvärr, Hemnet. Det är inte jag; det är du.